sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Bataatti & sitrushedelmät

Sain ajatuksen testata, sopivatko bataatin ja appelsiinin maut toisiinsa. Molempia löytyi viileäkaapista. Ja kyllä vaan: yhdistelmä toimi! Ja miksipä ei, olen joskus kypsentänyt niin bataattia kuin porkkanaakin appelsiinimehussa sosekeittoja varten ja hyvää on tullut. Nyt ideoin jotain ihan muuta. Siitä vakuutuin myös, että bataatti kannattaa maustaa kunnolla.

Leikkasin pestyn bataatin kuorineen reilun puolen sentin kiekoiksi. Viipaloin myös appelsiinin ja veriappelsiinin kuorineen. Esikypsensin bataattisiivuja mikroaaltouunissa pieninä erinä minuutin, isompia puolentoista minuutin ajan. Höyrykattilassa esikypsennys onnistui myös mainiosti.



Pusersin bataattikiekoille molemmin puolin raikasteeksi sitruunanmehua, rouhaisin päälle suolaa ja mustapippuria myllyistä ja ripautin kanelijauhetta.
Kuumensin paistinpannuun tilkan öljyä ja sulatin joukkoon nokareen voita. Kun rasva alkoi sihistä pannussa, kastoin maustetut bataattikiekot seesaminsiemeniin ja siirsin viipaleet pannuun siemenpuoli alaspäin.
Maltillinen paistaminen tuotti tulosta, ja bataatti kypsyi vähin erin. Ripsaisin päällimmäisillekin pinnoille seesaminsiemeniä ja käänsin kiekot. Paistoin bataattiviipaleita noin 4 - 5 minuuttia puoleltaan.

Poistin kypsistä bataattipihveistä kuoret leikkuulautaa vasten veitsellä leikaten, ja siirsin kuumat bataattiherkut lautasille. Saksin päälle kevätsipulia ja asettelin päälle sekä tavallista että veriappelsiinia kuorettomina viipaleina.

Bataatille mausteeksi kanelia, inkivääriä, pomeranssinkuorta
Huomasin, että bataatti kannattaa maustaa sitruunan, suolan ja pippurin lisäksi esimerkiksi kanelilla, mutta kokeilin myös inkivääriä ja pomeranssinkuorta. Nekin sopivat. Chilin ystävä lisää tietysti chilihiutaleita. Herkku on hyvä syödä heti, kun bataatti on kuumaa.
Bataattiviipaleet voi kypsentää uunissa, jos haluaa annoksia isomman määrän. Vajaan sentin bataattiviipaleet kypsyivät 225 asteessa 20 - 25 minuutissa. Valelin pintaan sitruunanmehun lisäämisen jälkeen oliiviöljyä ennen kuivia mausteita ja seesaminsiemeniä. 
Bataatti-appelsiinikombo maistuu pienenä välipalana aivan sellaisenaan, mutta toki siitä voi rakentaa ruokaisammankin. Annokseen voi lisätä juustoa, esimerkiksi fetaa, raejuustoa tai mozzarellaa. Tai paistaa tofua tai lisätä kypsiä, marinoituja kikherneitä. Savukalakin käy todella hyvin.

Bataattipihvit voi täyttää burgereiksi, jolloin bataatti toimii sämpylän tilalla. Talven 2017 uutuuksista härkäpapupihvit (Härkis) tai herneproteiinista tehdyt pihvit tai pyörykät (Apetit) sopivat täytteiksi. Esimerkiksi itämaisittain maustettu härkispihvi, jossa on juustokuminaa, valkosipulia ja chiliä on tähän hyvä valinta. Kastikkeeksi sopii sriracha-kastikkeella maustettu ranskankerma tai turkkilainen jogurtti.

Teksti, kuvat ja ohje: Pirjo Toikkanen





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti