tiistai 9. helmikuuta 2016

Kulhoruokaa, kevään värejä ja elinvoimaa

Kaikki, mikä tarjotaan kulhosta, on nyt trendikästä. Mieleeni palautuu maissi-couscous, jota olen aika ajoin valmistanut ja pitänyt siitä aina yhtä paljon. Kevään keltainen väri tulee tähän ruokaan kurkumasta. Kurkumakin on nyt erityisen pinnalla!

Kehitin reseptin aikoinaan Anna-lehteen maissista kertovaan ruokajuttuuni. Pienen etsinnän jälkeen löysin elo-syyskuun vaihteessa 2001 ilmestyneen Anna-lehden. Olin vieraillut kotimaisella maissitilalla ja kokannut sadonkorjuun tuoreesta maissista ihanaa maissi-couscousia grillatuille maissintähkille.

Toki tämän kulhoruokien pohjaksi sopivan maissi-couscousin voi tehdä kokonaan ilman maissiakin, mutta lisäsin nyt pakastemaissia, koska halusin ruokaan maissin keltaista,  kurkuman keltaista ja aprikoosin keltaista. Täydensin maissi-couscousin kokonaiseksi ateriaksi lisäämällä kulhoon inkivääri-seesamilohta. Kerta kaikkiaan herkullista!

Maissi-couscousia, inkivääri-seesamilohta, kiehautettua pinaattia ja silmusalaattia. Meillä juomaksi valikoitui australialainen Riesling 2014 Yalumba, Barossa.                 

Kulhoruokieni pohja, maissi-couscous

4 dl täysjyväistä couscousia
4 dl kasvislientä
¾ tl kurkumajauhetta
2 rkl hienonnettua tuoretta minttua
2 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
½ tai pieni punasipuli
2 – 3 rkl sitruunan mehua
1 dl (cashew)pähkinöitä tai manteleita
(5 kuivattua aprikoosia tai vastaavasti kuivattuja karpaloita)
1 ps (200 g) pakastemaissia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä


Kypsennä couscous pakkauksen ohjeen mukaan eli kaada couscousin päälle kiehuvan kuuma kasvisliemi, peitä kattila kannella ja anna couscousin kypsyä 6 minuuttia.
Siirrä valmis couscous isohkoon kulhoon ja irrottele se ilmavaksi kahdella lusikalla tai haarukalla nostellen. Mausta kurkumalla, mintulla ja persiljalla.
Kuori ja hienonna punasipuli ja lisää kulhoon. Puserra mukaan sitruunan mehua. Paahda pähkinät tai mantelit kuumalla pannulla, murskaa ja lisää joukkoon. Jos pidät kuivatuista hedelmistä tai marjoista, voit lisätä niitäkin.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuumenna sitä hetken aikaa öljytilkassa kattilassa ja sekoita joukkoon jäiset maissinjyvät. Kuumenna, kunnes maissi sulaa. Lisää valkosipuli-maissit couscous -seokseen.
  
Kulhoruokani täydennykset
Täydensin pohja-ainekset erilaisiksi välipaloiksi tuoreilla iduilla, versoilla ja silmusalaatilla. Raikastin sitrushedelmien palasilla tai granaattiomenan siemenillä. Lisäsin myös tuoreyrttejä, mutta esimerkiksi avokadokin olisi sopinut hyvin.


Kulhoruoasta saa näppärästi kokonaisen aterian, kun siihen lisää jotain proteiinipitoista. Tämä voi olla kalaa, lihaa tai palkokasveja. Marinoidut härkä- tai muut pavut, herneet tai kikherneet sopivat hyvin. Lisätä voi myös tofua tai erilaisia juustoja. Paloiteltu, maustettu ja kypsennetty broileri on hyvää, samoin lohipalat. Kunpa pääsisin kokeilemaan nyhtökauraakin!





Inkivääri-seesamilohi

400 g lohifileetä
Marinadi
2 rkl sitruunan mehua
1 dl seesamiöljyä
3 rkl teriyakia
noin 30 g tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl limetin mehua
ripaus suolaa
Paistamiseen
rypsi-, oliivi- tai seesamiöljyä
Pintaan
seesaminsiemeniä


Leikkaa lohifileestä nahattomia, muutaman sentin viipaleita. Sekoita marinadin ainekset kulhoon ja anna lohipalojen maustua siinä noin 4 tunnin ajan.
Nosta lohipalat marinadista ja kääntele pinnat seesaminsiemenissä. Voit myös leikata kalasta kuutiomaisia palasia ja kastaa nämä seesaminsiemenissä.
Paista lohipalat kuumassa pannussa öljytilkassa joka puolelta niin nopeasti, että sisus jää läpikuultavaksi.

Lisätietoja versoista ja iduista: www.rouvakasvis.fi / kasviskoulu

Teksti, ohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti