maanantai 4. huhtikuuta 2016

Broccoliinit – nyt niitä saa

Joskus toiveet toteutuvat! Jo yli kymmenen vuotta sitten innostuin broccoliinista ja tallensin esittelylehtiset tästä hoikasta, Bimi-tuotemerkillä markkinoidusta parsakaalista. Silloin broccoliinia kasvatettiin muun muassa Afrikassa, ja sitä tuotiin myös Suomen markkinoille. Koska kysyntä jäi vähäiseksi, meillä uutuuskasviksesta luovuttiin. Muutamia kertoja törmäsin broccoliiniin myöhemminkin, mutta en Suomessa. Erityisesti Englannissa asuvat ystävät ylistivät minulle tätä herkullista ja terveelliseksi mainostettua kasvista.
Aina tilaisuuden tullen muistutin vihannestuoretukkuja hoikasta parsakaalista. Kerroin, että Englannissa kasvista myydään nimellä tenderstem. Ehdotin myös kotimaisille vihannesviljelijöille, että he alkaisivat kasvattaa broccoliinia Suomessa.
Ilahduin ikihyviksi, kun nyt keväällä 2016 huomasin Bimi-merkkistä broccoliinia kaupassa, jossa usein asioin. 250 gramman pakkauksessa mainitaan alkuperämaaksi Espanja. Tuotetta kutsutaan makeaksi varsiparsakaaliksi. Makua luonnehditaan pehmeäksi, makeaksi ja lempeäksi. Kasvis kehotetaan syömään joko raakana, grillattuna, höyrykypsennettynä tai friteerattuna.

Broccoliinissa on kyse tavallisen parsakaalin ja kiinalaisen parsakaalin (eli härmekaalin) hybridistä. Tavallisilla kasvinjalostusmenetelmillä on siis yhdistetty kaksi eri kasvista.  Ainakin sinkkiä, folaattia, antioksidantteja, glukosinolaatteja ja C-vitamiinia kerrotaan olevan enemmän kuin tavallisessa parsakaalissa tai esim. lehtikaalissa.
Maku on miellyttävän mieto, makeahko, parsaa muistuttava. Lievää pippurisuuttakin voi tunnistaa. Ulkonäkö on elegantti, väri tummanvihreä, myös kypsennettynä. Koko kasvi on syötävää, aivan kuten myös tavallisessa parsakaalissa.
Olin oppinut Kotimaiset Kasvikset ry:ssä työskennellessäni, että maailmalla on kaupan kahdenlaista parsakaalia: ”heading broccolia” eli päätä muodostavaa ja ”sprouting broccolia” eli versovaa. Silloin toivoin, että kunpa tämä versovakin yleistyisi tavallisen parsakaalin rinnalle myös Suomeen. Monet kotipuutarhurit tuntevat versovan parsakaalin. Nyt kauppoihin on saatu broccoliini tavallisen parsakaalin rinnalle.


Hyvää höyrykypsennettynä ja paahdettuna

Kypsensin broccoliineja höyrykattilassa kolmen minuutin ajan. Toinen mieleinen ja paljon käyttämäni tapa on paahtaa kasviksia uunissa. Myös paahdettuina broccoliinit maistuivat ihanilta, osin rapeilta. Uunin lämpötila oli 200 astetta ja reilu 10 minuuttia oli sopiva aika.

Grillattavaksi broccoliini sopii hyvin aivan kuten parsakin. Broccoliinit voi grillata ritilällä tai parilalevyn päällä. Halsterin välissä tai cocktailtikuilla toisiinsa kiinnitettyinä niitä on helppo käsitellä. Varren ympärille voi kiepauttaa pekonia ja tarjota lisänä uppomunia ja hollandaisekastiketta.

Vokkipannussa broccoliinit kypsyvät noin viidessä minuutissa.

Nauti alkuun kuin parsaa

Broccoliineja kannattaa alkuun nauttia samaan tapaan kuin parsaa. Kokeilin niitä neljällä eri tavalla: sitruunavoi, vadelmainen majoneesi, tahinikastike ja sieni-purjolisäke maistuivat perheessämme kaikille. Ne olivat herkkuja sekä paahdettujen että höyrykypsennettyjen broccoliinien kanssa!

Kun broccoliinit tulevat tutuiksi ja niitä on hyvin saatavilla, broccoliineja raskii toki käyttää kaikkeen mihin nyt kasviksia käytetään: salaatteihin, keittoihin, patoihin, uuniruokiin, gratiineihin, vokkiruokiin...

Huom. Jos kaikista kaupoista broccoliineja ei ole saatavina, sovella ruokaohjeitani niin, että leikkaat tavallisesta parsakaalista pitkittäin lohkoja. Voit leikata parsakaalit koon mukaan 4 - 6 osaan.

Alla näkyvässä kuvassa höyrykypsennetyt broccoliinit , sitruunavoita, manteleita ja sitruunamelissaa.
Sitruunavoi

100 g voita
1–2 rkl sitruunan mehua
puolen sitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa ja pippuria
2 rkl hienonnettua sitruunamelissaa
Vatkaa pehmeään voihin sitruunasta puristettua mehua, ripaus suolaa ja pippuria sekä pestystä sitruunasta raastettua kuorta ja hienonnettua, tuoretta sitruunamelissaa.
Alla näkyvässä kuvassa höyrykypsennetyt broccoliinit, vadelmamajoneesia, pistaasipähkinöitä ja murustettua fetaa ja vadelmaa.
Vadelmamajoneesi
4 rkl laadukasta majoneesia (esim. Hellmann’s)
1 rkl valkoviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi raastettuna
ripaus suolaa
1 tl sokeria
valkopippuria myllystä
1–2 rkl murskattua vadelmaa
Sekoita hyvään majoneesiin viinietikkaa, mikroteräraastimella raastettua valkosipulia, suolaa, sokeria ja (pakaste)vadelmista murskattuja vadelmia.
Kypsennä broccoliineja höyrykattilassa 2–3 minuuttia. Jäähdytä kaalit kylmässä juoksevassa vedessä siivilässä ja kuivaa.
Annostele broccoliinit lautasille. Tarjoa lisäksi vadelmamajoneesia, murustettua fetajuustoa, murskattuja vadelmia ja pistaasipähkinöitä.

Alla näkyvässä kuvassa uunissa paahdetut broccoliinit, tahinikastiketta, seesamin- ja unikonsiemeniä sekä korianteria.

Tahinikastike
1 dl tahinia (seesamitahnaa) tölkistä
1 raastettu valkosipulinkynsi
½ tl soijakastiketta (japanilainen, vähänsuolainen)
½ rkl hunajaa
1 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa
kuumaa vettä
Sekoita tahiniin valkosipulinkynttä, joka on kätevä kuorittuna raastaa mikroteräraastimella. Lisää soijakastiketta, juoksevaa hunajaa, viinietikkaa, ripaus suolaa sekä kuumaa vettä. Vettä lisäämällä saat kastikkeesta juoksevaa tai voit jättää sen tahnamaiseksi.
Paahda broccoliineja leivinpaperin päällä pellillä 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.
Siirrä broccoliinit lautasille. Tarjoa lisänä tahinikastiketta. Lisää lautasille lisäksi seesamin- ja unikonsiemeniä sekä melko runsaasti tuoretta, hienonnettua korianteria.

Alla näkyvässä kuvassa paahdetut broccoliinit, sieni-purjolisäke ja parmesaaniraastetta.
Sieni-purjolisäke

2 rkl voita
200 g sieniä, esim. kantarelleja tai herkkusieniä
noin neljännes purjosta
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ dl valkoviiniä (tai laimennettua sitruunan mehua)
parmesaanijuustoa

Kuumenna paistinpannussa nokare voita, lisää paloitellut sienet ja purjosipuli. Paista, kunnes neste on haihtunut ja sipuli kuullottunut.

Mausta seos ja lisää tilkka valkoviiniä. Keitä, kunnes neste on haihtunut.
Annostele broccoliinit lautasille ja lisää niille sieni-purjoseosta. Raasta tai vuole pinnalle parmesaanijuustoa.
Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo Toikkanen

6 kommenttia:

  1. Heipä hei ja terveiset täältä Perniöstä! Kuulutit broccoliinin perään ja haluankin tässä jo tuoda julki, että meillä kasvihuoneessa on jo kauniilla taimella pikkuiset broccoliinit !
    Olemme vihannesviljelijöitä ja tästä olen innoissani! Maistoin juuri itsekin tätä käyttämääsi tuotetta ja hyvää oli . Ihana uutuus ! Kesällä saadaan siis tätä kotimaisena. terv. Virva Niittynen

    VastaaPoista
  2. Hei Virva! Onpa mahtavaa saada tietää, että teillä jo kasvaa ihania broccoliinien taimia! Ja uskon kyllä, että olette innoissanne. Niin minäkin! Antakaahan kuulua heti, kun kotimaista broccoliinia alkaa saada. Menestystä taimien varttumiseen! t. Rouva Kasvis

    VastaaPoista
  3. Ihana postaus:) Olen syönyt broccolinia nyt usean vuoden ajan,aina kun olen sitä löytänyt.Täällä Israelissa sitä löytyy etenkin talvella ja keväällä,ja on ihanaa herkkua,raakana ja kypsennettynä.Tosi ihanaa että sitä nyt vihdoinkin saa myös Suomessa:)

    VastaaPoista
  4. Voi kiitos Jael! Mukava saada tietää! Ja todellakin: ollaan onnellisia, kun tätä vihdoin saa myös Suomesta!

    VastaaPoista
  5. Mistähän tätä broccolinia löytäisi näin kesällä?

    VastaaPoista
  6. Hei taas ! Huhtikuun pikkuiset broccoliinit ovat jo varttuneet isoiksi ! Salon-Turun alueella olemme toimittaneet suoraan kauppoihin, ensiviikosta alkaen toivottavasti laajemminkin K-kaupoista ! Ja eikun syömään, herkkuja ovat !

    VastaaPoista