torstai 7. huhtikuuta 2016

Rosmariinisokeria ja eksoottisia hedelmiä

Tänään lautasellani paistaa aurinko ja tuoksuu metsä. Ananas, mango ja papaija olkoot aurinkoni ja rosmariini metsäni nyt, kun en muutamaan viikkoon pääse aamulenkille lähimetsään, vaan opettelen hetken aikaa olemaan sisätiloissa ja toipilas. Huhtikuun sääkin on tänään pilvinen.

Peitin lautasen viipaloidulla ananaksella, mangolla ja papaijalla, koska nyt on niiden sesonki Etelä- ja Väli-Amerikassa, ja niitä tuodaan Pohjolaankin piristämään meitä, jotka vielä odottelemme oman maan marjoja ja hedelmiä. Pakastimestani poimin kotimaan superruokaa, tyrnimarjoja ja lakkoja. Sopuisasti nämä pärjäsivät tulokkaiden kanssa samassa seurassa.

Metsän havuinen tuoksu tulee rosmariinista. Jos sinä pääset ulos ja metsään, voit korvata rosmariinin männynhavuilla. Kun kuusenkerkät kasvavat esiin, olen jo lenkkeilykunnossa, ja silloin valmistan maustesokerini kuusenkerkistä! Siihenkään ei ole enää pitkä aika. Kuusenkerkkäsokeri on upeaa kaikkeen, mihin kaipaat vähän aromaattista makeutta.
Hedelmäcarpaccio
(neljälle)

1 kypsä ananas
2 mangoa
2 papaijaa
1 – 2 dl tyrnimarjoja ja lakkoja
limetistä puristettua mehua

Rosmariinisokeri
4 rkl tavallista tai muscovadosokeria
2 rkl hienonnettua rosmariinia


Leikkaa tai kierrä käsin irti ananaksen tupsupää ja leikkaa pois myös kanta. Jaa ananas tukevalla veitsellä pitkittäin neljään osaan. Poista keskiosa, jos se on kova. Leikkaa pois kuoret ja tummat ”silmäkohdat”. Viipaloi neljännekset ja asettele lautasille.

Leikkaa mango siemenen molemmin puolin, kuori ja viipaloi. Siemenen ympärille jääneen hedelmälihan voit syödä heti. Lisää mangoviipaleet lautasille.

Halkaise papaija ja poista sisäosien siemenet ja kalvot. Kuori puolikkaat ja leikkaa ne pitkittäin kahtia. Viipaloi ja siirrä lautasille. Puserra päälle limetin mehua.
Ripottele tyrnimarjat ja lakat hedelmien päälle piristäviksi ”jalokiviksi”.

Mittaa sokeri huhmareeseen ja lisää joukkoon rosmariinia. Hiero niin kauan, että sokeri saa vihertävän värin ja siihen liukenee metsäistä aromia.
Ripottele maustesokeri hedelmä-marja-annosten päälle.
Annokset voit jäähdyttää jääkaapissa tai nostaa nautittaviksi heti.

Vinkki: Vaihda rosmariini halutessasi männynneulasiin tai kesän korvalla voit maustaa sokerin kuusenkerkillä.


Ananaksen makuparit
Ulkonäöllisesti isoa käpyä muistuttava ananas on totuttu yhdistämään muihin trooppisiin makuihin, kuten inkivääriin, vaniljaan, kaneliin, maustepippuriin, kookokseen ja rommiin. Kokeile ananasta myös mustapippurilla maustettuna. Yllätyt positiivisesti! Yrteistä ananaksen maku liittoutuu mielestäni hyvin paitsi rosmariinin myös mintun kanssa.

Ananas ei ole pelkästään jälkiruokiin tai välipaloihin soveltuva hedelmä, vaan se maistuu hyvältä myös pääruoissa. Sen sisältämä bromeliini-entsyymi pilkkoo proteiineja ja mureuttaa lihaa. Jälkiruokana ananas on hyväksi ruoansulatukselle.


Mango sopii moneen
Mango maistuu hyvältä ihan sellaisenaan, kun se on kypsää. Väri on intensiivinen ja hedelmäliha mehukas. Mango käy makeaksi herkuksi jälkiruokana tai välipalana, mutta se on hyvää myös esim. savustetun kalan, kylmien liharuokien, broilerin, pateiden, lohiruokien, katkarapujen ja muiden äyriäisten kanssa.

Aromaattinen papaija
Papaijan maku on makea ja aromaattinen, mutta siinä ei ole lainkaan hapokkuutta. Saat maun paremmin esiin, kun puserrat papaijalle hieman limetin, sitruunan tai appelsiinin mehua. Voit syödä papaijaa kuten melonia, ja vaikka suoraan kuorestaan lusikoiden.

Papaija on hyvää jälkiruokana, mutta maistuu myös esimerkiksi kylmien liharuokien kanssa. Saat papaijasta ihanan kastikkeen, kun lisäät papaijaa jogurttiin ja maustat kastikkeen inkiväärillä. Tämä käy niin kasviksille, salaateille kuin broileriruoillekin.
Hyvää papaija on myös maustettujen ruokien, esim. curryruokien lisäkkeenä ja äyriäisten kanssa. Papaija sisältää papaini-entsyymiä, joka pilkkoo proteiineja, joten se käy myös lihan mureuttamiseen.


Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti