keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Nyhtökaura ja tsatsiki pitaleivän täytteinä

Nyhtökauran testaaminen jatkui tänään keittiössäni suotuisissa merkeissä. Inkivääri-nyhtökaura sopi täydellisen hyvin pitaleivän väliin, jonne sujahti myös raikkaita vihanneksia, tsatsikia ja shirachalla terästettyä kastiketta. Vähitellen ”nyhtis” alkaa löytää paikkansa ruokakartallani.


Olen tullut siihen tulokseen, että nyhtökaura on pelastus ja apu jauheliha- ja broilerikierteeseen joutuneille! Kesti hetken tämä oivaltaa, koska itse en tunnista ko. kierteessä olevani ilmeisesti syystä, että meillä nopeaan ruoanlaittoon tavallisin valinta on kala, ja sitä saamme monipuolisesti ja tuoreena.
Jo nyhtökauran pakkaus muistuttaa jauheliha- tai broilerituotteiden pakkauksia. Kynnys tarttua nyhtökauraan on median kovan rummutuksen takia nyt matala ihan jo uteliaisuudesta, jos vain tuotetta olisi saatavilla. Nyhtökaurassa houkuttaa, että se on pikaisen kuumentamisen jälkeen heti valmista syötäväksi.

Tarjonta ei tällä hetkellä vastaa lainkaan kysyntää. Hintaa moni miettii niin ikään. Itse maksoin nyhtökaurasta 22 e / kg, mutta jotkut kertovat saaneensa sitä 16 eurolla kilo.
Nyhtökauran ravintoainetietoja lisäsin blogipostaukseni loppuun, koska ne kiinnostavat nimenomaan verrattuina jauhelihaan ja esimerkiksi quorniin, joka edustaa lähintä rinnakkaistuotetta nyhtökauralle.

Nyhtökauran ulkonäöstä, rakenteesta, suutuntumasta ja mausta jokainen voi tehdä omat päätelmänsä. Mikään niistä ominaisuuksista ei minua innoita suureen ylistykseen, mutta kaikkeen tottuu. Eivät broilerinliha ja jauhelihakaan pelkkinä kovin hemaisevia ole.
Käytä street foodiin

Kyse on siitä, minkä kanssa nyhtökauraa yhdistelee ja nauttii. Street food eli katuruoka on mielestäni yksi parhaita tapoja nauttia nyhtökaurasta. Silloin siihen voi hyvin yhdistää meheviä ja maukkaita kasviksia, tulisiakin maustekastikkeita, raikkaita yrttejä ja vastaleivottua, ihanaa leipää tai sämpylää. Juuri tällaisen kokonaisuuden tänään tein.

Täytin itse leipomani, uunituoreet pitaleivät niin, että ensin levitin pitaleivän sisuksiin kauttaaltaan shirachalla terästettyä kastiketta. Pohjalle nostelin runsaasti rapsakoita salaatinlehtiä ja päälle lusikoin kuumennettua nyhtökauraa. Täytteeksi tuli myös kevätsipulia ja kirsikkatomaatteja sekä aivan ihastuttava tsatsikikastike.
Halusin tehdä mahdollisimman aidon ja hyvän tsatsikin, koska tsatsikikastikettahan me kaikki tarvitsemme pitkin koko kesäisen grillikauden! Käännyin siis kreikkalaisen Akis Stabouliksen puoleen. Hän opettaa Ravintolakoulu Perhossa tulevia kokkeja. Akis kutsuu antamaansa ohjetta klassiseksi tsatsikiksi, johon voi lisätä mausteeksi tuoretta tilliä tai minttua. Itse ryyditin tsatsikin tällä kertaa mintulla.


Pitaleipä
(8 kappaletta)
3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
noin 6 dl hiivaleipäjauhoja (tai durumjauhoja)
1 – 2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä


Murenna hiiva lämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Alusta joukkoon jauhot ja tilkka öljyä.
Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa peitettynä puoli tuntia.

Leivo taikina pötköksi ja leikkaa se kahdeksaan osaan. Pyöritä nämä pulliksi.
Litistä taikinapallot ja kauli noin sentin paksuisiksi, halkaisijaltaan 10 – 15 cm:n leipäsiksi. Asettele leipäset kahdelle, jauhotetulla leivinpaperilla päällystetylle pellille.

Peitä leivät liinalla ja anna kohota 10 minuuttia. Älä pistele leipiä, koska niiden on tarkoitus kohota kuplamaisiksi. Durumjauhoilla leivät paistuvat parhaiten ontoiksi. Hiivaleipäjauhoja käyttäen ne jäävät pikemminkin litteiksi sämpylöiksi, eikä varsinaista ilmataskua välttämättä muodostu.
Paista leipiä 250-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia.

Harjaa jauhot leivistä ja halkaise leivät täyttämistä varten.

Akisin tsatsiki

250 g paksua, kreikkalaista jogurttia
250 g (noin puolikas) kurkkua
1 – 2 valkosipulinkynttä
2 – 3 rkl oliiviöljyä
1 rkl puna- tai valkoviinietikkaa
suolaa
(tuoretta tilliä tai minttua)

Siirrä jogurtti kulhoon, jossa voit siihen sekoittaa muut aineet. Yleensä jogurtti on hyvä valuttaa. Ks. ohjeet alla näkyvistä Karlan vinkeistä.
Kuori ja raasta kurkku karkeaksi raasteeksi.

Siirrä kurkkuraaste siivilään, ja laita alle astia, johon neste voi valua. Ripota joukkoon 1 tl suolaa ja jätä kurkkuraaste valumaan puoleksi tunniksi.
Kuori valkosipulinkynsi ja raasta se mikroteräleikkurilla jogurtin joukkoon. Voit myös hienontaa sen veitsellä. Tarkista ensin, onko jogurtista irronnut nestettä. Valuta mahdollinen irronnut neste tarkkaan pois.

Mausta jogurtti öljyllä ja viinietikalla.
Painele kurkkuraastetta siivilää vasten, ja siirrä jogurttiseokseen. Sekoita ja tarkista maku.

Tsatsiki voidaan maustaa tuoreella tillillä tai mintulla.
Anna tsatsikin vetäytyä jääkaapissa hetken aikaa. Käytä tsatsiki parin päivän sisällä. Maku muuttuu säilytettäessä, koska valkosipuli alkaa käydä.

Karlan vinkit tsatsikin valmistukseen

Minulla on myös toinen kreikkalaista ruokakulttuuria hyvin tunteva ystävä, Karla Koullias. Hän on oppinut tsatsikin valmistuksen appiukoltaan Goergesilta. Tämän mukaan tsatsikin tulee olla lusikoitavaa, ei valuvaa, kuten monista suomalaisista ohjeista saa aikaiseksi.
On tärkeää valuttaa sekä jogurtti että kurkkuraaste.  Karla valuttaa jogurttia suodatinsuppilossa kahvinsuodatinpaperin sisällä usean tunnin ajan jääkaapissa. Jogurtin valinta on hänestä osin makuasia, mutta hän kertoo appiukon suosikin olleen Valion Bulgarian jogurtin. Sitä voi käyttää joko pelkästään tai siihen voi sekoittaa kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia mukaan. Näin tsatsikista saa pehmeämpää ja rasvaisempaa.

Karlan tsatsikiin tulee 5 dl jogurttia, 1 kurkku, 2 valkosipulinkynttä (tai maun mukaan), loraus oliiviöljyä ja viinietikkaa, ripaus suolaa ja sokeria, Santa Marian sitruunapippuria sekä TelliCherry -mustapippuria.
Jogurtista valuttamansa heran Karla käyttää leipä- tai sämpylätaikinaan. Valmistus tapahtuu muutoin kuten Akisin ohjeessa. Karla painottaa, että tsatsiki tarjotaan kauniista kulhosta ja se koristetaan yhdellä mustalla oliivilla.

Tsatsikin Karla kertoo nauttivansa hyvän leivän kanssa tai osana kala-, äyriäis- tai liharuokaa, mutta se maistuu myös ihan vain kreikkalaisen salaatin ja retsiinan kanssa. Alla työvaihekuva tsatsikin valmistuksesta.


Shirachalla terästetty kastike
3 rkl sweet chili –kastiketta
2 rkl shiracha-kastiketta

2 – 3 rkl tomaattipyreetä


Sekoita kastike, jolla pitaleipien sisäpinnat voidellaan, näistä kolmesta aineesta. Säädä ainesuhteet makusi mukaan. Kun tein seoksen pitaleipiäni varten, en mitannut tarkalleen, vaan maustoin kastikkeen sopivaksi makuaistini mukaan.



Nyhtökaura, mausteena kaffirlimetin lehteä, seesaminsiemeniä ja inkivääriä
Pakkauksen mukaan / 100 g:
Energiaa 207 kcal
Rasvaa 5,1 g
Hiilihydraatteja 8,0 g
Proteiinia 31,0 g


Quorn
Pakkauksen mukaan / 100 g:
Energiaa 114 kcal
Rasvaa 2,6 g
Hiilihydraatteja 6,0 g
Proteiinia 14,0 g


Vähärasvainen naudan jauheliha
Finelin mukaan / 100 g:
Energiaa 138 kcal
Rasvaa 7,0 g
Hiilihydraatteja 0 g
Proteiinia 18,8 g


Broileri, rintafilee, nahaton, suikaleet tai leikkeet

Finelin mukaan / 100 g:
Energiaa 109 kcal
Rasvaa 2,0 g
Hiilihydraatteja 0 g
Proteiinia 22,4 g


P.S. Kannattaa katsoa myös edellinen postaukseni, koska sen aihe on nyhtökaura.

Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti