lauantai 10. syyskuuta 2016

Kulhoruokaa tuoreesta maissista

Jo elokuussa alkoi kauppoihin ilmestyä poimintatuoreita, kotimaisia maissintähkiä. Syyskuussa kausi jatkuu. Kaikkiaan maissin satokausi kestää reilun kuukauden verran.  Monille maissitiloille voi mennä itse poimimaan ja ostamaan satoa.

Lähellä, kotimaassa tuotettu maissi on kokonaan eri luokkaa, oikeastaan ihan eri asia kuin ne muoviin pakatut, esikypsennetyt tuontimaissintähkät, joita näkee nykyään joka kaupassa ja joita suomalaiset grillaavat pitkin kesää.

Kotimaan maissi on mehukasta, makeaa herkkua, jota voi syödä aivan tuoreenakin. Kuvassa tuoreita maissinjyviä osana kulhoruokaa, johon voi lisätä mieleisensä proteiinipitoisen täydennyksen
Maissintähkän suojalehdet kuoritaan pois, jolloin vaaleankeltaiset ”jalokivirivistöt” tulevat esiin. Jyväset voi irrottaa veitsellä ja syödä mieluiten heti tuoreina. Uskomatonta, kuinka aromikkaita ja makeita ne ovat!
 

 


Toki tähkät voi myös kokonaisina kypsentää. Keittoajaksi riittää viisi minuuttia kiehuvassa vedessä tai noin 15 minuuttia grillissä koko ajan käännellen. Grillaus sujuu helposti, kun maustat maissintähkät voilla, öljyllä ja suolalla ja kääräiset folioon. Uunissa kokonainen maissintähkä kypsyy 15 – 20 minuutissa.

Poimintatuoreina maissintähkät voi pakastaa ilman esikeittämistä.

Tuotetietoutta maissista osoitteessa www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu


Maissi-couscous
3 dl täysjyväistä couscousia
3 dl kasvislientä
3/4 tl kurkumajauhetta
3 rkl hienonnettua, tuoretta minttua
3 rkl hienonnettua, tuoretta persiljaa
1 pieni punasipuli (2 - 3 rkl hienonnettuna)
¼ tl raastettua valkosipulia
1 sitruunan mehu, ½ - ¾ dl
1 – 2 dl erilaisia pähkinöitä, manteleita ja siemeniä
5 – 6 kpl pehmeitä, kuivattuja aprikooseja tai karpaloita
2 tuoretta, kotimaista maissintähkää
2 rkl laadukasta rypsi- tai oliiviöljyä
Lisäksi
tuoreita yrtinoksia
sitruunan lohkoja

Kypsennä couscous pakkauksen ohjeen mukaan eli kaada couscousin päälle kiehuvan kuuma kasvisliemi, johon olet lisännyt kurkumaa. Peitä kattila kannella 6 minuutiksi.

Siirrä valmis couscous melko isoon kulhoon ja irrottele se ilmavaksi kahdella haarukalla tai lusikalla nostellen. Mausta mintulla, persiljalla, punasipulilla, valkosipulilla ja sitruunanmehulla. Sekoita nostellen.
Paahda pähkinät, mantelit ja siemenet kuumassa pannussa ja voit halutessasi leikata niitä pienemmiksi paloiksi. Lisää couscousin päälle. Suikaloi aprikoosit ja lisää nekin seokseen.

Irrota maissintähkistä suojakuoret ja säikeet. Aseta maissintähkä kerrallaan pystyasentoon toiseen, melko isoon kulhoon. Pidä kiinni kantaosasta ja leikkaa terävällä veitsellä irti kolme tai neljä jyvärivistöä kerrallaan.
Siirrä irrottamasi maissinjyvät couscousseokseen ja sekoittele. Poimintatuoreet kotimaiset, makeat maissinjyvät voi käyttää tuoreina. Annostele maissi-couscous kulhoihin. Lisää yrtinoksia ja sitruunalohkoja.

Kuva alla: Tuoreet maissinjyvät käytin osaksi kulhoruokaa, jonka täydensin lopuksi sitruuna-rypsiöljyssä paistamallani raejuuston näköisellä ruokarakeella.

Täydennnykset

Täydennä kulhoruoka haluamallasi proteiinilähteellä (yllä olevassa kuvassa frittimuikkuja). Valita voit vaikkapa:
  • pienet satayvartaat broilerista
  • kasvisproteiinivalmiste paistettuna, esim. härkäpapuvalmistetta (Härkis), nyhtökauraa tai Mifu-ruokaraetta
  • savulohi tai itämaisittain maustettu seesamlohi, savumuikut, frittimuikut
  • marinoidut vihreät pavut tai keltaiset vahapavut
  • kypsät, marinoidut kikherneet, linssit tai pavut
  • herneet, paistetut sienet
Teksti, ruokaohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen


 

2 kommenttia:

  1. Kokeilin tätä tänään ja olipa muuten todella hyvää! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitokset, todella mukava saada tietää, että kokeilit ja tykkäsit!

    VastaaPoista