keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Vaihteeksi uunibataatit

Uuniperunat eri täyttein maistuvat talvella todella hyviltä, mutta vaihtelu virkistää, joten tällä kertaa valitsin uunissa paahdettaviksi pari bataattia. Moni kotimaisten juuresten ja perunoiden vannoutunut ystävä jättää bataatit väliin, mutta itse en ole niin ehdoton. Toki lanttu ja nauris hyviä ovat, ja käytän niitä paljon, samoin kuin perunaa, maa-artisokkaa, porkkanaa ja juureksia laidasta laitaan. Bataatin ympärille voi koota hieman toisenlaisen makumaailman kuin mihin on totuttu.
Minusta bataatti maistuu niin makealta, että varaan sen seuraan jotain hapokasta ja jotain suolaista. Se on niin pehmeää, että lisään mukaan jotain rapeaa. Tällä kertaa pusersin uunibataateille limetin mehua ja rouhaisin myllystä suolaa ja pippuria. Hummustahna, avokado ja mustapavut täydensivät bataatin makua, ja tekivät annoksesta täyteläisen ja ruokaisan. Mustapapu on täydellinen pari bataatille myös värinsä puolesta. Myös tummat tomaatit tai paprikat sopisivat, jos niitä sattuisi saamaan.
Koska niin bataatit kuin täyteaineksetkin ovat rakenteeltaan melko pehmeitä, suosittelen rapeudeksi muutamia suolapähkinöitä, nachoja tai juuressipsejä annosten päälle. Raikkaus tulee limetistä, kevätsipulista ja korianterista. Pientä poltetta annos saa chilihiutaleista.


Uunibataatit, paputäyte ja hummus
(neljälle)
2 (melko isoa) bataattia
1–2 limettiä
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
2 tlk (á 285/170 g) kypsiä mustapapuja
2 kevätsipulia
2 avokadoa
1 ruukku korianteria
suolattuja pistaasi- tai maapähkinöitä, nachoja, juuressipsejä tai muuta pientä rapeaa
1 annos hummustahnaa (ohje alla)
1 rkl oliiviöljyä
ripaus (savustettua) paprikajauhetta ja/tai chilihiutaleita


Harjaa bataatit juuresharjalla, kuivaa, ja pistele niihin sinne tänne reikiä haarukalla. Siirrä bataatit kevyesti öljytyllä alustalla 200-asteiseen uuniin. Anna niiden kypsyä vähintään 50 minuuttia.
Valmista hummus alla näkyvän ohjeen mukaan.

Huuhtele ja valuta mustapavut. Jätä kuivahtamaan siivilään. Leikkaa kevätsipulit vinottain viipaleiksi. Halkaise avokado, poista kivi ja paloittele hedelmäliha. Puserra päälle limetinmehua. Irrottele korianterin lehdet ja hienonna varret mukaan. Laita kaikki täyteainekset pikkukulhoihin pöytään.

Jaa bataatit puolikkaina neljälle lautaselle. Ruokailijat puristavat päälle limetinmehua sekä ripauttavat vähän suolaa ja mustapippuria. Hummusta, mustapapuja, avokadoa, kevätsipulia, tilkan öljyä, korianteria ja (savu)paprikajauhetta tai chilihiutaleita kukin lisää mielensä mukaan. Helpointa on käyttää syömiseen haarukkaa ja veistä. Kuori irtoaa kuin itsestään.

Varaa rouskuvaksi elementiksi suolattuja pistaasi- tai maapähkinöitä. Maissinachot, juureslastut tai muut snacksit antavat sopivasti pureskeltavaa nekin, koska bataatti maistuu makealta ja on rakenteeltaan hyvin pehmeää.


Hummus
1 tlk (380/230 g) (kypsennettyjä) kikherneitä
1 dl sitruunanmehua
1 rkl tahimia eli seesamitahnaa
½ tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
Pinnalle
1 rkl oliiviöljyä
(ripaus savupaprikajauhetta)
1 rkl hienonnettua kevätsipulia
Mittaa muuta ainekset paitsi valkosipuli ja öljy tehosekoittimen kulhoon. Soseuta ja siirrä tahna kulhoon.

Hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne ja öljy muihin aineksiin sekoittaen. Siirrä tahna laakealle pikkulautaselle, valuta pintaan lusikasta öljyä, lisää kevätsipulisilppua ja halutessasi paprikajauhetta.
Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti