maanantai 22. elokuuta 2016

Täytetyt kesäkurpitsat


Täytetyt, uunissa gratinoidut kasvikset ovat minusta aina houkuttava ajatus, ja vaihtoehtojakin on monia. Elokuussa valitsen täytettäviksi kesäkurpitsoita, syksymmällä paprikoita. Myös isoja häränsydäntomaatteja, munakoisoja, suuria sipuleita, isoja palsternakkoja ja esimerkiksi kyssäkaalia voi täyttää.


Täytetyistä kasviksista on ainakin itselleni kertynyt pelkästään hyviä muistoja. Ei ole montaa lohdullisempaa ruokaa sadesäähän tai pimenevään syyskesän ja syksyn iltaan.
Kesäkurpitsat on helppo kovertaa ”veneiksi” ja lastata kukkuroilleen mehevää ja herkullista, yllättävääkin täytettä. Halusin nyt kokeilla uutta, kotimaisesta härkäpavusta kehitettyä kasviproteiinivalmistetta, jota myydään nimellä Härkis.  Yhdistin siihen kauden sieninä kantarelleja. Toki kaikki syötävät sienet käyvät saatavuuden ja sesongin mukaan. Ja proteiinin lähde voi tietysti olla myös vaikkapa kalkkunan tai kananpojan jauhelihaa.


Sienten tilalle voit halutessasi vaihtaa täysjyväviljaa, jos sienet eivät jostain syystä sovi. Esimerkiksi täysjyväinen speltti, couscous tai kotimainen kvinoa ja myös ohra-riisiseos käyvät. Tuore tomaatti ja paprika sopivat hienonnettuina täytteeseen, mutta kovin suurta määrää pieniin kurpitsoihin ei mahdu.

Täytteen maustaminen kannattaa tehdä huolella, koska kesäkurpitsa itsessään on mietoa. Maista täytettä välillä, koska Härkis on maustettua, ja se sisältää myös suolaa. Sitruuna ja tuoreyrtit tuovat raikkautta, ja juustoraaste antaa mehevyyttä.

Tuotetietoa kesäkurpitsasta osoitteessa: www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu
Härkis-"kasvisjauheliha" sopi kesäkurpitsojen täytteeseen loistavasti. Käyttö on helppoa ja maku miellyttävä. Kokeilin Härkistä muutamaan muuhunkin ruokaan, joiden ohjeet julkaisen myöhemmin.

Täytetyt kesäkurpitsat
3 – 4 pientä kesäkurpitsaa
1/2 tl suolaa
Täyte
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 – 3 dl (noin 100 g) pilkottuja kantarelleja
250 g härkäpapuvalmistetta (Härkis) (tai nyhtökauraa tai siipikarjan jauhelihaa)
½ dl hienonnettua tuoretta minttua
2 tl raastettua sitruunan kuorta
1 rkl sitruunan mehua
150 g cheddarjuustoa raastettuna
pippuria
(hiukan suolaa, sokeria tai hunajaa)


Huuhtele ja halkaise kurpitsat. Koverra siemenet pois pikkulusikalla. Ripottele tai jauha myllystä suolaa hedelmälihan päälle. Jätä puolikkaat itkettymään 20 – 30 minuutiksi.
Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta tai hienonna valkosipulinkynsi.

Kuivaa kesäkurpitsan puolikkaat talouspaperilla. Irrota hedelmäliha varovasti niin, ettei kurpitsan kuori mene rikki. Esim. greippiveitsi on kovertamiseen kätevä. Paloittele hedelmäliha.
Kuumenna tilkka öljyä paistinpannussa ja kuullota siinä kevyesti sipulit. Lisää joukkoon pilkottu kesäkurpitsan hedelmäliha. Paista hetken aikaa ja lisää pilkotut kantarellit. Paista, kunnes kosteus on haihtunut.

Lisää kasviproteiinivalmiste (tai siipikarjan jauheliha) pannuun ja kuumenna sekoitellen. Siirrä pannu sivuun ja mausta ainekset tuoreyrtillä, sitruunan kuoriraasteella ja sitruunan mehulla. Mausta pippurilla ja tarkista maku. Välttämättä suolaa ei tarvitse lisätä lainkaan. Säädä hapokkuutta tarvittaessa sitruunan mehulla ja pyöristä tarvittaessa makua ripauksella sokeria tai muutamalla tipalla hunajaa.
Kääntele noin 2/3 juustoraasteesta täytteeseen.

Siirrä kurpitsaveneet voideltuun uunivuokaan. Nostele täyte kurpitsaveneisiin. (Kesäkurpitsoiden koko vaikuttaa, onko täytteen määrä juuri sopiva. Jos kaikki täyte ei mahdu, jätä loppu erilleen ja täytä sillä vaikkapa paprikan puolikkaita.) Ripottele loppu juustoraaste pintaan.
Paista täytettyjä kesäkurpitsoita 200-asteisessa uunissa 20 – 25 minuuttia. Lisäksi sopii raikas tuoresalaatti.

Teksti, ruokaohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen
 Millä täytteellä sinä lastaisit mieluiten nämä "veneet"?

2 kommenttia:

  1. Herkullista. Täytyypäs seuraavalla kauppareissulla katsoa, josko jo meiltä löytyisi tuota uutta kauravalmistetta.

    VastaaPoista
  2. Nyhtökauran saatavuus on edelleen heikko. Sen sijaan syyskuun alkuun mennessä kauppoihin on tulossa toinen kasviproteiinivalmiste, Härkis. Sen on luvattu riittävän, ja se tehdään kotimaisesta härkäpavusta.

    VastaaPoista